Monday, March 15, 2010

Ehtsate juuste hind aina tõuseb


Juuksepikenduste moodi tulek on mitmekordistanud ehtsate juuste hinda, mistõttu tuleb kilo juuste eest maksta üle 650 euro (10 000 krooni).
Reuters
Paljud inimesed maksavad hingehinda juuste eest, mis muidu rändaksid juuksurisalongist prügimäele, kirjutab Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Saksa statistikaameti andmeil on inimjuuste import viimase kolme aasta jooksul kolmekordistunud. Ainuüksi 2006. aastal imporditi tolli andmeil Saksamaale üle 30 tonni juukseid. Arvestades, et osa juustest tolli ei läbi, võib see summa veelgi suurem olla.

Enamasti kasutatakse juukseid juuksepikenduste valmistamiseks. “Pärast seda kui Hollywoodi staarid sellega mõned aastad tagasi algust tegid, tahab neid nüüd igaüks,” ütles Saksa juuksurite liidu esimees Peter Volk. Tema sõnul ostavad sakslased aina vähem kunstjuustest parukaid.

Kõige enam on juuksekaubandusest tulu saanud turuliidrist Itaalia firma Great Length, mis teenis Saksamaal 11 miljonit eurot kasumit. Saksamaa käive moodustab firma käibest aga kõigest 22 protsenti.

“Juuksepikendused tekitavad turul liikumist,” ütles parukatootja Rudolf Bauer. Ta demonstreerib parukaid, juuksetukkasid ning kosmeetikafirmadele mõeldud testsoenguid. “Sünteetilise materjaliga pole erilist midagi peale hakata,” ütleb ta. “Neid on palju halvem hooldada ning kestavad seetõttu vaid lühikest aega.”

Probleem aga seisneb selles, et aina vähem inimesi on nõus oma juukseid müüma. Vaid Hispaania vaesemate regioonide elanikud, hiinlased, ida-eurooplased ning indialased on nõus oma juukseid näiteks 20 euro eest lõigata laskma.

Vahel kasutavad niinimetatud juuksekaupmehed ka kohalikke usuüritusi. Näiteks Indias toimub regulaarselt templipidustusi, mille käigus ohverdatakse jumalatele tonnide viisi juukseid. 50 000 inimeselt võib sedasi saada 5-6 tonni juukseid.
“Kaubitseja sõlmib munkadega lepingu, et ta kohe pärast tseremooniat 100 000 euro eest juukseid kaasa võtta saaks,” valgustab Bauer.

Juuste hind on viimase kümne aasta jooksul neli korda tõusnud. Kilo India päritolu 40-sentimeetri pikkuseid juukseid maksab umbes 650 eurot, Hiina päritolu aga 500 eurot. Eurooplaste oluliselt õrnemad ning heledamad juuksed maksavad poole rohkem.

Juuksepikenduste ja parukate hind on samuti märkimisväärselt tõusnud ning tõenäoliselt tõuseb veelgi. Ehtsatest juustest parukas maksab kuni 2000 eurot ning juuksepikendused võib saada 800 euro eest.
Eesti Päevaleht.

No comments:

Post a Comment