Friday, April 1, 2011

Milliseid vitamiine vajavad juuksed?


A-vitamiin on tähtis luu kasvuks ja nägemisteravuse hoidmiseks, samuti kõigi elufunktsioonide reguleerimiseks. Retinooli – A-vitamiini nimetatakse ka retinooliks – puudus põhjustab juuste väljalangemist ja läike kadumist. Saamaks piisavalt A-vitamiini, söö maksa, taluvõid, munakollaseid, vahukoort ning joo täispiima.

B2-vitamiin annab juustele terve väljanägemise ning kui teda ei ole piisavalt, muutuvad juured rasvaseks ja otsad kuivaks. Selle elemendi leiad piimatoodetes, munades, lihas ja maksas.

B3-vitamiin vastutab pigmentide sünteesimise eest juustes. Kui seda on vähe, hakkab juuksekasv aeglustuma ning juuksed lähevad enneaegselt halliks. Vältimaks sellist olukorda, olgu sinu igapäevamenüüs maapähklid, kala, loomaliha ja –maks.

B6-vitamiin ennetab kõõma ja sügeluse tekkimist ning naha kuivamist. Kõige rohkem B6-vitamiini annavad organismile pärm, täisteratooted, kana- ja sealiha, maks, neerud, munad, köögiviljad, soja, banaanid, pähklid, kartul ja kapsas.

B10-vitamiin sarnaneb oma toimelt B3-ga, kiirendades juuste kasvu ning säilitades loomulikku värvi. Selle leiad piimatoodetes, munakollastes, õllepärmis, riisis, kartulis, kalas ja pähklites.

E-vitamiin toidab juuri ning temast sõltub, kuidas juuksed TEGELIKULT välja näevad. Tema puudus kutsub esile juuste väljalangemise. E-vitamiini poolest on kõige rikkamad päevalilleõli, tomatid, lehtsalat, hernes, spinat, petersell ja kibuvitsamarjad.

F-vitamiin võitleb juuste väljalangemise ja kõõma vastu, samuti muudab teised vitamiinid efektiivsemaks. Linaseemne-, soja-, päevalille- ja arahhiseõli, Kreeka pähklid, mandlid ja päevalilleseemned varustavad su organismi F-vitamiiniga!

Kunstlik vitamiinide allikas
Mõnikord on organismi vitamiinivajadus nii suur, et vaatamata täisväärtuslikule toitumisele, tekib ikkagi puudus. Sellises olukorras on ainuke õige väljapääs tabletid.

* Enne vitamiinide või vitamiinikompleksi manustamist tuleks kindlasti konsulteerida arstiga. Ta aitab selgusele jõuda, mis vitamiine ja mis kogustes su organism vajab.

* Eelistada tuleks neid tablette, mida tuleb võtta 3 korda päevas – need on kõige tõhusamad .

* Avatud pakendis tablette tuleb säilitada kuivas ning jahedas kohas, pärast avamist säilivad need 12 kuud.

* Arstid ei soovita võtta vitamiine kogu aeg, vaid ravikuuridena talvel ja kevadel pikkusega 1-2 kuud, ravikuuride arv aastas ei tohiks ületada 2-3.

1 comment:

  1. vitamiinid ju ajavad omakorda sööma. Lugesin, et vitamiinides ei olegi lisatud nn vitamiine vaid ainet mis paneks inimese sööma , et ta saaks söögist oma vajadused kätte!
    Olen ise ka kogenud, et tõesti ajab sööma. Söögiisu on meeletu, sinna läheb kogu mu vormihoidmine!
    On need vitamiinid ikka nii õiged ja abistavad?!

    ReplyDelete