Friday, April 1, 2011

Miks disainerid armastavad pikki juukseid?


Sõltumata sellest, mida soosivad trendid juuksemaailmas, on pikad juuksed juhtinud soengumoodide edetabelit läbi kümnendite.
Ei ole raske ennustada, mis juhtub lähema kahe aasta jooksul juustemoes. Viie-kümneaastase intervalliga teevad come-backi mitmed pikkade juustega seonduvad märksõnad.

Visioon ja suunad

Kõrgklassi naisetüüp

Miks armastavad disainerid ja juhtivad moeloojad jätkuvalt pikki juukseid? Võtkem näiteks Ralph Laureni, kes läbi aegade kasutanud peene figuuri ja näojoontega aristokraatlikke naisetüüpe, keda võime ette kujutada elamas lossides ja mõisates ning kelle klassikalise soenguga juuksed ulatuvad õlgadest allapoole, kuni puusadeni välja. Mitte kunagi äärmusteni eksperimenteeriv ja pompöössusteni kalduv Lauren on osanud peene stiilitajuga sobitada minimalismi, suursugususe ja elegantsi. Laureni kaunil naisetüübil on pikad juuksed ning nagu moekunstnik ise ühes intervjuus väitnud on, püüab ta "edasi anda kõrgklassi peent elegantsi, mis laieneb igale viimaselegi detailile".

Koketne ja edev suurilmadaam

Kes armastab teatrit? Moemaailma "pahad poisid" Galliano ja Gaultier (ehkki viimane küll modellide valikus mõningate eranditega) ei vea oma audientsi kunagi alt - nad on parasjagu ettearvamatud ja lihtsakoelist pintsakut ja triiksärki - isegi elegantses viimistluses - ei tasu nende loomingust eriti otsida. Tähtsat rolli mängivad aga pikajuukselised modellid. Et teatraalne ja üdini glamuur-visuaalne on suuremahuline, on nende loomingus olnud juustel alati kaalukas osa. Galliano kasutab palju nn lisandeid, krunne, aksessuaare, shinjoone, lausa mitmekihilisi moodustisi, et esile tuua shikk koketne naisetüüp, keda absoluutselt ei huvita, mida arvab õukond tema elustiilist. Pealegi annab pikkadesse juustesse ju sättida erinevaid moodustisi, vidinaid, paelu ja linte, mis niigi silmatorkava naiselikkuse veelgi rohkem esile tõstavad. Eesti tippmoekunstnikest sulatab luksusliku koketsuse, glamuuri ja efektsed soengud Tiina Talumees, kelle eelmise aasta moeshow "Lifecircus" oli üks selle ehedatest näidetest.

Glamuurne hipi

Kui Cavalli valis Kate Mossi oma sügis-talvise kollektsiooni reklaaminäoks, oli see paljude arvates absoluutne naelapea pihta löömine. Cavalli moemaja valik Kate kasuks oli igati põhjendatud, sest esindas ju modell just seda naisetüüpi, keda Cavalli on läbi oma loomingu ikka jälle riietanud. Naine, kes teab mis on glamuur ja kes oskab hinnata kalleid rõivaid, kuid kes sealjuures ei järgi piinliku täpsusega etiketti, vaid on välja kujundanud oma stiili ning on veidi elegantselt ja glamuurselt isepäine. Kes teeb juustesse punased triibud ja läheb näiteks juhatuse koosolekule. Ag juuksed olgu pikad!

Üsna suureks hitiks sai ka Kate uus juukselõikus - veidi tuuline, sasine ja väga paljusid variatsioone lubav. Nimelt võid sa seda kanda nii kinniselt hobusesabas kui ka lahtiselt sasituna või siledana.

Cavalli ei vea meid ka nüüd alt - ka 2009 aasta kollektsioonis valitseb tema loomingut moto: "ja Jumal lõi naise", kes loomulikult on pikkade juustega võrgutav amatsoon.

Sihiteadlik glamuuritar

Kui tegemist on itaalia moeloojatega, võib ühes kindel olla - pikad juuksed on must. Iga itaalia daam teab, et ehkki trendid võivad soosida lühikesi juukseid, imetlevad nende mehed salajas siiski pikkade juustega kangelannasid.

Seda fakti arvesse võttes on Dolce&Gabbana loonud naisetüübi, kes esindab ühtviisi segu hippilikkusest ja kõrgklassist, kuid ometi veidi rafineeritumal kujul. Naine, kes arvestab kohta ja aega ning on oma välimuses kindel. Pikkade juustega loomulikult.

Klassikaline diiva

Yves Saint Laurent, kelle looming on küll mõnikord armu andnud ja poisipeadele, on üks nendest, kelle stiil on kindel ja aegumatu ning mille kollaazhi kuuluvad alati pikad (kergelt laines) juuksed. Veidi jahe ja aupaklikkustäratav või eneseteadlik ja traditsioonidega naisetüüp kannab õlgadeni või pikemaid juukseid, soenguid, milles ei ole kohta näiteks triipudele ja liigsele kirevapoolsele lisanditulvale, küll aga puhastele värvitoonile ja konkreetsele juuksepikkusele, millega saab moodustada soenguid või jätta juuksed valla. Stiil, mis on aegumatu ja mille juurde tullakse alati taas ja taas. Siin on peenel viimistlusel oma koht ja ebakorrapärasus ei ole märksõna, mis viitaks antud naisetüübi olemusele.

Pikkade juuste eelised moemaailmas

Innovatiivsus ja originaalsus

Kiiresti muutuvas moemaailmas on pikkade juuste eeliseks mitmekülgsus. Siin on väga suur osa juuksurite nutikusel, kuidas kogu kolletsiooni kontseptsiooni esile tuua. Kes mäletab Givenchy 2007. aasta sügis-talvist kollektsiooni, siis paljud moekriitikud väidavad, et kollektsioon oli tasemel, kuid meelde jäid hoopis soengud! Kollektsiooni juuksur Luigi Murenu oli moodustanud modellide pikkadest juustest ekstrapikad tukad, mis mõjusid kaugeltvaadatuna kui parukad ning lõid meeldejääva visuaalse efekti, seda enam, et ei kasutatud kunstlisandeid.
Trendivälised sähvatused, mis lisavad kogu kollektsioonile lisaväärtuse, mõjuvad siin uskumatult efektselt.

Muutused

Kahupead, krepid, suured lokid, sirged juuksed - iga disainer soovib oma kollektsiooni edasi anda oma naisetüüpi silmas pidades. Androgüünsed poiss-naised võivad küll mõnel puhul kanda lühikeste juustega parukat, ometi on pikad juuksed disainerite eelistus ka seetõttu, et võimaldab luua erineva variatsiooniga tulemusi. Nagu näitleja, saab ka modell kehastuda erineva ajastu tüpaazhiks, kus on reeglina pikkade juustega väga palju tegemist.

No comments:

Post a Comment